Omscholen naar de zorg

Wat wil jij hierover weten?

Ik was bakker en had dus totaal geen zorgachtergrond. Via een verkort opleidingstraject kwam ik bij Vivent terecht. Ik heb goede begeleiding en de ruimte gekregen om veel te leren in een korte tijd.
Melvin
Verzorgende IG

Is omscholen naar de zorg iets voor jou?

Misschien heb je hier wel eens over nagedacht. Op deze pagina geven we je nuttige informatie over omscholen. Hopelijk helpt dit je met het maken van jouw keuze.

Zinnig en waardevol werk, dat is werken in de zorg!
Werken in de zorg is zinvol én waardevol werk. Je helpt mensen die dat hard nodig hebben en maakt een verschil in hun leven. Bij Vivent ga je werken met ouderen of jonge mensen met dementie, mensen met psychische klachten, niet aangeboren hersenletsel, somatische klachten, kort durende zorg of mensen die revalideren.

Goede arbeidsvoorwaarden
In de sector VVT is er een cao met afspraken over lonen, arbeidstijden en verlof. Er zijn in de zorg veel mogelijkheden om bij te scholen, je te ontwikkelen of een vervolgopleiding te volgen. Er is bij Vivent veel aandacht voor werkplezier. 

Met zekerheid een baan
De zorgsector heeft een enorm tekort aan personeel. Een kans op een baan in deze sector is daarom erg groot, ook als je nog geen diploma hebt. De vergrijzing van de bevolking zorgt ervoor dat er de komende jaren alleen maar meer zorgmedewerkers nodig zijn. 

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al jouw vragen zodat jij een goed beslissing kunt maken of je wilt omscholen naar de zorg.
Ben jij overtuigd? Solliciteer dan direct via onderstaande vacatures of bel/ app ons om samen te kijken welk traject het beste bij je past. 

Vraag & Antwoord

Welke kennis of vaardigheden heb ik nodig voor een opleiding?
Met een diploma op VMBO-kader niveau, een diploma op niveau 2 of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kun je starten aan een zorgopleiding.. Zorgervaring heb je niet nodig! Aan de hand van jouw diploma bekijken we welke mogelijkheden er voor je zijn.
Welke opleidingsmogelijkheden zijn er?
Op dit moment biedt Vivent verschillende opleidingen aan met elk een andere diploma-eis. De opleidingen die Vivent aanbied zijn: Thuisondersteuners, ADL assistent, Verzorgende IG, MBO Verpleegkunde, HBO Verpleegkunde en MMZ. We werken hiervoor veel samen met het Koning Willem 1 college.
Hoe lang duurt de opleiding en wat zijn de kosten?
Dit verschilt per opleiding. De opleiding voor Verzorgende IG duurt bijvoorbeeld 2 jaar. Je kunt ook versneld in 1,5 jaar jouw diploma behalen. Een opleiding wordt betaald door Vivent. Daarmee bedoelen we schoolkosten, boeken en een deelvergoeding voor aanschaf van een laptop.
Wat zijn de carrièremogelijkheden in de zorgsector?
Bij Vivent kennen we genoeg collega’s die van gastheer/ gastvrouw zijn doorgegroeid naar helpende, verzorgende IG of verpleegkundige. Of zorgcollega’s die een vervolgopleiding volgen. Als jij gemotiveerd bent, is alles mogelijk! Na diplomeren ligt de wereld voor je open. Wil je nog meer doelgroepen verkennen, ga je flexen of zoek je een vaste plek binnen een team? Alles is mogelijk.
Welke werktijden zijn er en hoe houd je balans tussen werk en privé?
Als je in de zorg gaat werken, moet je bereid zijn om onregelmatig te werken. Dat hoort er nu eenmaal bij! Dus werk je ook s’avonds, in het weekend en op feestdagen. De duur van je werkdag is wisselend en varieert van 4 tot 6 of 8 uur. Voor nachtdiensten hebben we aparte teams die deze diensten op zich nemen.
Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit voor zorgprofessionals?
De vraag naar nieuwe medewerkers in de zorg is groot. Dit betekent dat je met een zorgdiploma op zak, een baan voor het uitkiezen hebt. De vergrijzing zorgt de komende jaren ook nog voor een toename in de vraag naar zorgpersoneel.
Wat betekent een carrièreswitch voor mijn huidige levensstijl en financiën?
De opleidingen die Vivent aanbiedt zijn allemaal BBL-opleidingen. Dat betekent dat je gaat werken en leren tegelijk. Je krijgt een contract van 24 tot 32 uur, afhankelijk van wat jij wilt en kan en ontvangt salaris voor die uren. We proberen, indien mogelijk, zoveel mogelijk aan te sluiten op jouw huidige salaris.
Hoe is de begeleiding tijdens je opleiding?
Zonder zorgervaring werk je de eerste drie maanden boventallig. Dat betekent dat je met een collega meeloopt. Het meelopen bouw je geleidelijk af. Ke krijgt een werkbegeleider die jou gedurende de opleiding begeleid. Daarnaast zijn er praktijkopleiders bij Vivent. Ook kun je tijdens je opleiding rekenen op begeleiding vanuit de opleiding en steun van jouw klasgenoten.
Wat voor werkzaamheden ga ik doen?
Je start met meekijken. Je leert cliënten, bewoners en ziektebeelden kennen. Daarnaast leer je dossiers lezen en rapporteren. Vervolgens leer je alles over ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Dat zijn de basisdingen die we elke dag doen om voor onszelf te zorgen. Denk aan jezelf wassen, aankleden, eten, naar het toilet gaan, en je verplaatsen in huis.

Vacatures