Jouw expertise: Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is ook een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. In Nederland hebben 290.00 mensen dementie. Ruim 80.000 hiervan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis. En de cijfers nemen alleen maar toe de komende jaren.

Vivent heeft 4 woonzorgcentra met kleinschalige woningen voor mensen met dementie. De Hooghe Clock in Den bosch, Hof van Hintham in Rosmalen, Berlerode in Berlicum en Donkenhof in Den Dungen.

“Er is ruimte voor humor, we zijn er voor elkaar op goede een slechte dagen en zoeken elkaar op.”
Seren Dönmez
Woonzorgbegeleider - Donkenhof

Belevingsgerichte zorg

In onze woonzorgcentra werken we vanuit de visie van kleinschalig wonen en bieden we belevingsgerichte zorg aan onze bewoners. Belevingsgerichte zorg bieden betekent dat je uitgaat van de mens en niet van zijn of haar beperkingen. Enerzijds is dat werken met je gevoel en anderzijds ga je uit van de wens van de bewoner.

Het levensverhaal is een belangrijk onderdeel van belevingsgerichte zorg. Dit gebruik je om contact te maken met de bewoner en om te stimuleren met herkenbare prikkels. De familie is hierin erg waardevol want vaak vertellen zij jou het levensverhaal. Dit helpt ook om te ontdekken waar de bewoner van houdt. De één houdt van zingen, de ander van wandelen, creatief bezig zijn, huishoudelijke taken doen of muziek luisteren.

Het verschil maken

Hoe maak jij het verschil voor onze bewoners met dementie? Dementie komt bij elk mens anders tot uiting. Sommige mensen zijn verward, onrustig, apathisch, teruggetrokken, gedesoriënteerd, angstig of boos. Mensen met dementie kunnen niet altijd meer uitspreken of laten merken dat ze waarderen wat je voor hen doet. Je zorgt, kijkt, luistert en geeft elke bewoner daarbij oprechte aandacht met het levensverhaal in je gedachte. En wanneer doe je het dan goed? Een blik, een aanraking, een glimlach of een reactie, hoe klein ook, dáár doe jij het voor! Jij hebt een topdag wanneer je iets kunt toevoegen aan de dag van een bewoner, groot of klein.

“Ook zonder woorden kun je een band met iemand voelen.” Hoewel de zestien bewoners van woning 3 en 4 in Vivent Hof van Hintham door hun dementie steeds een stapje verder achteruit gaan, heeft verzorgende Noé Wittens elke dag het gevoel dat ze iets voor ze kan betekenen.
Noé Wittens
Verzorgende IG - Hof van Hintham

Een warm thuis

Samen met andere professionals, vrijwilligers en de bewoners vorm je samen één huishouden. De woonkamer en keuken zijn gedeeld en elke bewoner heeft een eigen slaapkamer. Als professional bied jij zorg aan onze bewoners en betrek je hen zo veel mogelijk bij de dagelijkse dingen in het huishouden. Denk dan aan schoonmaken, boodschappen doen, koken, opruimen of wassen. Samen creëren jullie een warm thuis.

Onze woonzorgcentra

Vivent heeft 4 woonzorgcentra met kleinschalige woningen voor mensen met dementie.

Vivent Hof van Hintham

Hof van Hintham ligt in een mooie omgeving aan het water Het IJzeren Kind in Den Bosch. We bieden hier op 11 woningen zorg aan bewoners met PG, PG+ (onbegrepen gedrag) en short stay.

Vivent De Hooghe Clock

De Hooghe Clock in Den Bosch heeft, naast zorgappartementen, 5 kleinschalige woningen voor bewoners met dementie. Ook zijn er binnen Vivent De Hooghe Clock zogenaamde ‘topkamers’. Dit zijn kamers voor tijdelijke opname.

Vivent Berlerode

Woonzorgcentrum Berlerode is een bijzondere werkplek met 5 kleinschalige woningen in Berlicum. Klein maar modern en de beleving van onze bewoners staat centraal. Dat merk je aan de nostalgische inrichting, herkenbare beelden van vroeger en onze kenmerkende ‘leefcirkels’

Vivent Donkenhof

Vivent Donkenhof ligt in het hart van Den Dungen, aan het dorpsplein, waardoor het echt onderdeel uitmaakt van de wijk. Donkenhof telt 4 kleinschalige woningen die met elkaar verbonden zijn door een mooie tuin.

Vacatures Dementie